Dünyanın önde gelen proje geliştirme ve inşaat grubu Rönesans, daha iyi bir gelecek inşa eder.
Türkiye, CIS ülkeleri ve Hollanda başta olmak üzere, Avrupa’dan Uzak Doğu ve Karayipler’e uzanan geniş bir coğrafyada; inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyoruz.
Sürdürülebilir bir geleceğin ancak gelecek nesillerle birlikte yaratılabileceğine inanıyoruz.
Bu yıl sekincisini gerçekleştirdiğimiz “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” Yarışması ile geleceğin profesyonelleri olan üniversite öğrencileriyle geleceğin inşasında sürdürülebilirliğin merkezinde ortak fikir üretmek amacıyla düzenliyoruz.
Amacımız;
Gelecek nesillerin daha sağlıklı ve çevre dostu yapılarda yaşamasını sağlamak için üniversite öğrencileri arasında “sürdürülebilirlik” kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak,
Atık azaltılması ile ilgili proje gereksinimlerinin doğru belirlenmesi, tekniklerin ve metotların standardize edilmesini sağlamak,
Farklı bölümlerden öğrencilerin bir araya gelerek takım çalışması yapmasına ve fikirlerin paylaşılmasına olanak sağlamak,
İnovasyon, sürdürülebilir teknolojiler, yalın inşaat ve yeşil sistemler ile ilgili ar-ge projeleri hakkında farkındalığı artırmak
İklim krizi gibi global sorunlara karşı farklı bakış açıları geliştirerek alternatif çözümler yaratmak
Yarışmanın Konusu ve Teması
8. Sürdürülebilir Geleceği Tasarla üniversiteler arası fikir ve proje yarışması konusu “Doğadan İlham Alan Tasarımlar-Biyomimikri”.
Biyomimikri
Biyomimikri kavramı; deneyim ve gözlemle keşfedilen, doğanın sahip olduğu ve geliştirdiği sistemlerin kendi içinde sürekliliği de kanıtlanmış güçlerinin, tasarım ve süreçlerimizde kullanılması esasına dayanıyor. Bu anlayış, zaman içerisinde; kendine uyumlu, kaynaklarını koruyan, form ve fonksiyon anlamında kendini taklit eden sürdürülebilir tasarımlar geliştiren tabiatın bugün gündemimizde olan sorunların büyük bir çoğunluğuna aslında zaten çözüm bulmuş olduğu fikrine dayanıyor. Hayvanların, bitkilerin bir mühendis gibi sistemler geliştirerek kendi döngüsünü sağlamak ve yaşam süresini uzatmak için çözümler bulduğu görülüyor.
Organizmaların yaşamda karşılaştığı problemlere karşı geliştirdiği özellikler, bizim yaşantımızda karşılaştığımız sorunlarla ortaklık gösterebiliyor.
İklim değişiklikleri, doğal afetler, nüfus artışının getirdiği çevresel etkiler gibi sorunlara karşı önlem alma gerekliliği artık tartışılmaz bir gerçek. Doğaya baktığımızda benzer sorunları ele alış ve çözüm yaklaşımlarının referans alınarak kendi sorunlarımıza çözümler üretebileceğimizi düşünüyoruz.
Yarışma Kategorileri
Yapı Tasarımı Kategorisi: “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nden en az bir hedefi karşılama koşulunu ve Biyomimikri prensibiyle tasarlanmış yapı projeleri kategorimiz.
Ürün Tasarımı Kategorisi: Doğadan ilham alan yani Biyomimikri yaklaşımıyla, ihtiyaçlarımızı karşılarken çevreye ve topluma zarar vermediği gibi, aksine katkı sağlayan, “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nden en az bir hedefi karşılayan ürün tasarımlarına açık olan kategorimiz.
Sosyal İnovasyon Kategorisi: Bölüm, alan, sınıf sınırlaması olmaksızın toplumsal ve/veya çevresel alanda bir soruna çözüm olabileceğini düşündüğün fikirlerini bizimle paylaşmanı bekliyoruz. Örneğin; uygulama yöntemine ya da herhangi bir süreci iyileştirmeye yönelik bir fikir veya yeni bir sistem geliştirerek yarışmaya katılabilirsin. Sosyal sürdürülebilirliğe katkı sağlamaya, çevresel ve/veya toplumsal koşulları daha da iyileştirmeye yönelik olması yeterli.
Seçici Jüri
Akademik Jüri
Ürün Tasarımı Kategorisi
Dr. Öğr. Üyesi Aykut Coşkun – Koç Üniversitesi
Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü’nden (ETB) aldı. 2014-2015 yılları arasında, Carnegie Mellon Üniversitesi İnsan Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü’nde Fulbright Doktora Sırası Araştırmacısı olarak çalıştı. Araştırma alanları arasında tasarımda sürdürülebilirlik, davranış değişikliği için tasarım, tasarım yöntemleri ve etkileşim tasarımı konuları bulunuyor.
Öğr. Gör. Süha Süzen – Selçuk Üniversitesi
ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden 2008 yılıında mezun oldu. Tasarım konusunda bilirkişilik, Kosgeb ve Tübitak Bigg Projelerinde hakemlik ve de çeşitli ulusal tasarım yarışmalarında jürilik yapmıştır. Ürün tasarımı, tasarım yönetimi, ergonomi, işletme yönetimi, sürdürülebilirlik gibi birçok ders vermiştir. Çeşitli tasarım yarışmalarında farklı kategorilerde 8 sefer uluslararası, 3 sefer de ulusal olmak üzere toplam 11 derece almıştır.
Dr. Öğr. Üyesi Yekta Bakırlıoğlu – ODTÜ
Lisans, Yüksek lisans ve Doktora derecelerini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde tamamladı.Yükseklisans tezini “Ürün Tasarımında Biyomimikri ile Sürdürülebilirlik” alanında tamamladı. Araştırma alanları arasında Südürülebilirlik ve Biyomimimikri konuları yer alıyor.
Yapı Tasarımı Kategorisi
Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Atilla Söğüt – Mimar Sinan Üniversitesi
Lisans, Yükseklisans ve Sanatta Yeterlilik derecelerini Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümünde tamamladı. Sürdürülebilirlik ve Biyomimikri, alanında çalışmaları mevcuttur.
Dr.Öğr.Üyesi Güzide Atasoy Özcan – ODTÜ
Lisans ve Yükseklisans derecelerini Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümden tamamladı. Doktora derecesini Carnegie Mellon University’de İnşaat Mühendisliği alanında tamamladı.Araştırma alanları arasında akıllı bina işletmeleri, bina enerji performansları, risk yönetimi alanları mevcuttur.
Doç. Dr. Betül Bilge Özdamar- Başkent Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi İç mimarlık ve Çevre Tasraımı Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve Sanatta Yeterlilik derecelerini Hacettepe Üniversitesinde tamamladı. Araştırma alanlarında sürdürülebilirlik , esnek ve değişebilir mekan tasarımı konuları mevcuttur.
Sosyal İnovasyon Kategorisi
Dr. Öğr. Üyesi Belgin Bahar – Galatasaray Üniversitesi
Lisans derecesini Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünde tamamlamıştır.Yüksek Lisans derecesini Galatasaray Üniversitesi Pazarlama İletişimi dalında tamamlamıştır. Fransa’da Bordeaux Üniversitesi İşletme Bölümünde doktorasını tamamlayarak Doktor unvanını almıştır. İşletme Etiği, Girişimcilik, Yönetim ve Organizasyon gibi dersler vermektedir. Etik liderlik, kurumsal sosyal sorumluluk, kurumsal itibar yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi konularda çeşitli ulusal ve uluslararası yayınları bulunmaktadır.
Arş. Gör. İlke Candar Bilkent Üniversitesi
Lisans eğitiminde Koç üniveristesinde Psikoloji ve Sosyoloji bölümünde çift anadal yapmıştır. Lisans eğitimi sırasında Toplumal Cinsiyet temalı sertifika eğimitini tamamlamıştır. Bilkent Üniversitesi’nde Sosyal Psikoloji alanında yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında çevre psikolojisi yer almaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Gamze Ovacık – Başkent Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans programını, Amsterdam Üniversitesi Uluslararası Hukuk Yüksek Lisans programını tamamladı. 2012-2014 yılları arasında Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2016-2017 arasında Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) ve 2018 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) bünyesinde görev yaptı. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde uluslararası mülteci hukuku alanına yoğunlaşan doktora çalışmasını tamamladı. Göteborg Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı-Tasarım Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İtalya NABA’da İç mimarlık üzerine yaptı.Doktorasını ise Yaşar Üniversitesinde İç mimarlık üzerine gerçekleştirdi.
Yapı Tasarımı Kategorisi
Mehmet Baytan – Mimari Dizayn Direktörü – Rönesans Holding
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu.Yüksek lisans derecesini yine Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünde Yapı Bilimleri Dalında yaptı. 19 yıllık mesleki tecrübesi ile farklı işlevde ve ölçekte projlerde çalışıp yöneticiliğini yapmaktadır.
Eda Aydın – Mimari Dizayn Müdürü – Rönesans Holding
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Yurt içi ve yurt dışı büyük ölçekli projerlerde tasarım ve uygulama koordinasyonlarını sağlayarak yönetici pozisyonarında çalıştı.
Sosyal İnovasyon Kategorisi
Av. Burcu Çetinkaya Destek – Hukuk Müşaviri- Rönesans Holding
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı’nda yaptı.
Betül Selcen Özer – The Good Factor – Sosyal Fayda Yöneticisi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Ekonomik ve Sosyal Demografi Ana Bilim Dalı’ndan aldı. 21 yıllık Sivil Toplum yolculuğunda; Willows International, TURMEPA, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Tohum Otizm Vakfı gibi önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarında; üreme sağlığı, çevre, çocuk, gençlik, eğitim ve engellilik alanlarında çalıştı.
Mehru Aygül – The Good Factor – Sosyal Fayda Yöneticisi
21 yıllık sivil toplum deneyiminin ardından kuruluşundan bu yana Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın Genel Müdürü olarak çalışıyor. Aynı zamanda 2002 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük gençlik sivil toplum kuruluşu olan Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın(www.tog.org.tr) kurucu mütevelli heyet üyesi.